Категорії

Введіть ваш e-mail для підписки:

Наша кнопка


Легенди та перекази про Святого Миколая

Легенди та перекази про Святого Миколая

24Святий Микола-Чудотворець на небі не сидить, а тут, на землі, людям помагає. Не те, що Касьян — за панича убрався й до Бога пішов жалітися на людей: “Вони, — каже, — Миколу шанують, почитають, на його ім’я церкви будують, а мене не згадують!”

Бог вислухав Касьяна та й каже до янголів: “Покличте мені святого Миколу. Скажіть, щоб зараз прийшов!”

— Нема його на небі! — кажуть янголи.

— А де ж він?

— Пішов на Чорне море людей рятувати!

— Почекай, — каже Бог до Касьяна, — Микола прийде, тоді поговоримо!

За якийсь час Бог знову посилає янголів за святим Миколою. —Нема його, — кажуть янголи, — на землі людей від пожежі рятує!

Втретє посилає Бог янголів за святим Миколою.

— Нема його, — кажуть янголи, — він кайдани розбиває, козаків із турецької неволі визволяє!

Аж за четвертим разом з’явився святий Микола перед Богом: у старій свиті, мотузком підперезаний, чоботи в болоті та й руки в грязюці.

— Де ти був? — питає Бог, а святий Микола йому відповідає:

— Помагав мужикові віз із багна витягувати!

— Ось бач, — каже Бог до Касьяна, — за що його люди шанують? Він на небі не сидить, на землі діло робить, а ти паном одягнувся й тут, на небі, кутки обтираєш. Іди геть від мене!.. Будуть тебе люди боятися, але не будуть шанувати”.

Є багато народних легенд про святого Миколу-Чудотворця. А в західних землях України дітям у цей день роздають подарунки. Діти вранці встають і дивляться, що поклали батьки під подушку. Це від Святого Миколая.

* Словник. Касьян (Касіян) — його День припадає на 29 лютого, тобто один раз на чотири роки.

* * *

Немало добра зробив отець Миколай для людей. Одного разу засудили невинного чоловіка і мали його стратити. А в нього було багато дітей. Почув про це Святий Миколай, прийшов у те місто і сказав цареві:

— О, царю, недобре ти робиш, ти засудив зовсім невинну людину до страти. І якщо ти вже конче хочеш когось покарати, то покарай мене, а дітям поверни батька.

Жахнувся тоді цар, а потім сказав:

— Святий Миколаю, я багато чув про твої добрі діла, а побачивши тебе, я і сам хочу зробити щось добре. Я відпускаю вас обох. Ідіть собі з богом.

Отак Миколай умів і сам добро робити і навчав інших добру і любові до людей.

* * *

В одного чоловіка було три доньки, жив він дуже бідно, дружина у нього померла. Однієї ночі, коли всі спали, Миколай підійшов тихо до хати і через вікно поклав їм мішечок із золотом.

Зрадів батько і дав його у придане старшій доньці, коли та заміж виходила. Наступного разу знову був подарунок від Миколая, але вже лежав на підвіконні. Він дістався другій доньці, коли вона йшла під вінець.

І так чоловік не дізнався, хто носив ці мішечки.

З того часу, вночі, цей чоловік все пантрував, щоб подякувати людині, яка врятувала його дітей від горя. І коли Миколай підійшов третій раз, то цей чоловік став на коліна і зі слізьми на очах дякував йому. Миколай тоді дуже засмутився, що його побачили, і попросив чоловіка нікому не казати, кого він бачив.

* * *

Жили собі два праведники: Касьян і Микола. Почув про їх добродійні справи Господь і покликав їх до себе на розмову.

Одягнулися Касьян і Микола в білосніжні одежі і пішли до Бога. Коли проходили біля поля, то побачили, як старенька жінка орала землю і не могла плуг із землі витягнути.

— Давай поможемо їй, — звернувся Микола до Касьяна.

— Ой, що ти! Ми ж свій одяг помастимо, і які перед Господом станемо?

— Нічого, — відповів Микола. — Господь пробачить нам брудний одяг за доброту нашу.

І взявся сам допомагати старенькій жінці. Коли повернувся, то Касьян тільки головою похитав, побачивши його вимащений одяг.

Нарешті прийшли вони до Господа. Подивився на них Бог і сказав:

— Обидва ви мені дорогі і милі за ваші добрі діла. Віднині ви будете Святими і вас будуть прославляти люди. Дякую тобі, Касьяне, що ти зберіг свою одежу чистою і вшанував мене своєю акуратністю. Будуть святкувати люди у твою честь раз у чотири роки. А тобі, Миколо, дякую за те, що ти зберіг чистоту свого серця і любов до ближнього. За це будуть святкувати люди у твою честь два рази на рік.

І зрозумів тоді Касьян, що чисті помисли і добрі справи для ближнього миліші для Господа, ніж чисті руки і чиста одежа.

Чудотворець

Протягом багатьох століть з уст в уста переказується історія про подорож отця Миколая до Палестини — землі, де народився Ісус Христос.

Шлях туди далекий і нелегкий, багато днів потрібно було плисти кораблем. Якось отець Миколай сказав своїм супутникам, що скоро почнеться велика буря. Але ніхто йому не повірив, бо стояла чудова тиха погода. Однак не минуло й години, як небо вкрилося чорними хмарами і подув сильний вітер.

Мандрівники страшенно перелякалися. Отець Миколай сказав, щоб не падали у відчай і надіялись на Божу допомогу, а сам почав молитися. Несподівано море заспокоїлося і настала велика тиша.

Люди раділи і дякували Богові та святому Миколаєві за чудесний порятунок. Ніхто не міг зрозуміти, як Миколаєві вдалося передбачити бурю, а ще більше, як він зміг її утихомирити.

З того часу всі подорожуючі просять благословення у святого Миколая. Тож і Ви, коли вирушатимете у мандрівку, не забудьте взяти зі собою маленьку іконку святого Чудотворця і попросити його про опіку. Нехай святий Миколай випросить у Господа щасливої дороги.

Comments are closed.

Скачать бланк торг 12 беспалтно.